Hej Liggaskolan!

Jag borde vid det här laget uppnåt hus och barn och fru. Jag är över trettio och hela tiden är allt jag ser hur mina kompisar hänger med sina flickvänner eller varför inte, skaffar barn och gifter sig. Själv har jag haft ett par oseriösa relationer men inte mer, lite stormiga träffar och helt ok sex, och det är det. Nu till saken. Jag har varit intresserad av samma tjej i snart ett halvår, och jag vill inget hellre än att hon ska förstå både att jag är seriös och att jag vill ha henne. Vi umgås i samma gäng, vi är några stycken som brukar gå ut på helgerna eller spela biljard tillsammans och hon har varit en del av det här gänget i ett år. Hon är rolig, snäll och verkar leva runt en del, hon har träffat en kille i perioder och han följer med ibland när vi går ut när de håller ihop, men det verkar inte vara så seriöst. Hon skämtar ofta om att han är hennes “misslyckade projekt”. Jag skulle gärna vilja att hon kunde ge mig en chans. Men jag vet inte om hon ens vet om att jag är intresserad. Jag har försökt prata med henne mer själv utan resten av gruppen och lyssna på henne när hon vill berätta saker, men jag är rädd att jag bara blivit kompis och att hon inte förstår att jag vill något mer. Hur gör man?

/Lyckat Projekt

Hej LP!

Du är för gammal för att misslyckas och allt hänger nu på denna enda kvinna. Så är det bara. Det är kört för dig om du inte blir ihop med just den här personen.

Så här tänker jag: Varför har du hängt efter den här tjejen i ett halvår, om hon inte fattat vinken än? Det enda skälet skulle vara att du redan är hopplöst förälskad, och då är det rätt stor chans att hon vet om detta. Det är lätt hänt att man när man är kär inte ser tecken som är där på det svar man inte vill ha. Man vill ju så gärna att personen ska bli förälskad, om de bara förstod ens oändliga kärlek skulle de ju bli det.

Men, och jag är ledsen för det här. Det spelar ingen roll hur bra idé du är, hur lyckat projekt du är och hur mycket kärlek du har att ge. Är hon inte intresserad så är hon inte det, då är det inte för att hon inte förstått hur fantastisk du är än – kärlek är ingen rationell process. Hon vet säkert redan att du är en bra person och kanske har hon redan beklagat sig för sina tjejkompisar om att hon borde bli kär i någon som dig istället. Men inte lyckats.

Vad du kan göra, för att ge henne en chans att bli kär är att faktiskt bjuda ut henne på en ordentlig date. Det behöver inte vara mer spex än ett par öl, men att du gör klart att du vill träffa henne bara ni två, och gå ut tillsammans för att du vill umgås med henne ger henne ändå en chans att säga ja eller nej. Om hon säger nej har du en chans att gå vidare, och om hon säger ja, ja då kan du få upp hoppet att det ska bli något.

Men kom ihåg, det handlar inte om att hon ska förstå hur bra du är – det vet hon redan. Det handlar om att hon ska få en chans att bli attraherad av dig, och då måste du skapa den chansen.
Så den här andra killen då? Ja, man ska inte stjäla någons respektive, men om hon själv säger att det är ett misslyckat projekt så kan man nog säga att det inte handlar om stöld. Vad du däremot behöver göra är att respektera hennes känslor i det hela. Fråga henne om hon är kär i honom, och vad hon vill med den relationen, var icke-dömande och lyssna. Om inte annat, om det nu blir ni två till slut så vill du väl leva upp till att vara det lyckade projektet? Och killar som kan lyssna är alltid lyckade projekt.